Direct naar hoofdinhoud
×

Campagne ‘Ik rij MONO’ van start

We zijn de hele dag bereikbaar via onze smartphones. Dat kan praktisch en leuk zijn, maar heeft ook nadelen. Als je achter het stuur zit of op de fiets is de smartphone mogelijk levensgevaarlijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Want elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van de weg en is de kans op ongelukken groter. Daarom gaat de landelijke campagne ‘Ik rij MONO’ weer van start. Het doel van de campagne is om fietsers en automobilisten te stimuleren en motiveren om zonder afleiding aan het verkeer deel te nemen.

Lees meer

MONO staat letterlijk voor één of alleen. In de campagne staat het voor met één ding bezig zijn: als je rijdt of fietst houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer. De campagne richt zich zowel op de automobilist en fietser, als de degene die de berichten verstuurt. Laat anderen voor vertrek weten dat je onderweg bent. Zo weten ze dat ze jou geen bericht moeten sturen en kom je niet in de verleiding om te reageren!

In 3 seconden ben je een voetbalveld verder
Een aantal seconden de aandacht niet op de weg houden is heel riskant. De meeste mensen realiseren zich niet welke afstand ze in die paar tellen afleggen. Stel, je bent in de stad en rijdt 50 km/u. Er komt een berichtje binnen en je leest het in 3 seconden. Dan heb je 42 meter afgelegd zonder op te letten – dat is de lengte van een half voetbalveld! Rij je op de snelweg 120 km/u, dan ben je in 3 seconden al 100 meter verder. Dan heb je dus een heel voetbalveld overgestoken – zonder te kijken. Zowel een bericht lezen als schrijven duurt vaak langer dan 3 seconden.

ROVL
Verantwoordelijk voor deze campagne in Limburg is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Dit is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft naar nul verkeersslachtoffers. De campagne ‘Ik rij MONO’ past dan ook helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Meer weten over de campagne? Klik hier.

Deel deze pagina op: