Direct naar hoofdinhoud
×

17 – 24 jaar Jongeren

Jongeren van 17 tot 24 jaar nemen vaak veel risico's, zijn gevoelig voor groepsdruk en hebben vaak weinig rijervaring. Dit zorgt voor veel ongevallen, zeker als er alcohol of drugs in het spel is.

Lees meer

Lichamelijk zijn ze al bijna volgroeid, maar psychologisch en sociaal-emotioneel zitten jongeren in een ontwikkelingsproces dat soms heftige vormen kan aannemen. Een aantal zaken kan een veilige verkeersdeelname bemoeilijken. Denk hierbij aan:

  • lak aan verkeersregels
  • bereidheid om risico’s te nemen
  • behoefte aan spanning en sensatie
  • impulsen nog niet onder controle
  • aanraking met alcohol en drugs
  • overschatting van vaardigheden  

Ondertussen is dit wel de leeftijd waarop de jongeren in de auto of op de brommer/motor stappen. Hierdoor breiden verkeerstaken zich verder uit, worden de snelheden hoger en de verkeerssituaties complexer.

Risicobewustzijn en zelfevaluatie zijn op deze leeftijd uiterst belangrijke educatiedoelen, naast het verwerven van meer vaardigheden. Dit om jongeren verantwoordelijkheid te leren nemen voor hun eigen veiligheid én die van de andere weggebruikers.

In de toolkit van het CROW staan materialen voor deze doelgroep. Als ze getoetst zijn kun je de beoordeling bij de omschrijving terugvinden. Let op: niet alle materialen zijn getoetst. 

In samenwerking met de regio's worden in 2023 interventies ingezet op het thema rijden onder invloed van alcohol en drugs. TeamAlert, Responsible Young Drivers en Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaan op evenementen, kermissen en horecapleinen in gesprek met jongeren en jongvolwassenen over dit thema. Wil je weten waar en wanneer kijk dan in onze agenda.

Deel deze pagina op: