Direct naar hoofdinhoud
×

Fietsverlichting Aan in het donker

Fietsen zonder licht in het donker is levensgevaarlijk. Met goede fietsverlichting neemt het risico met 20% af om in het donker te worden aangereden. Dus laat je zien! Daarom gaat eind oktober elk jaar de fietsverlichtingcampagne weer van start.

Lees meer

Vaak heeft fietsende jeugd niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers. Om hen meer bewust te maken van risico’s wordt jaarlijks in de donkere periode de fietsverlichtingscampage uitgevoerd. Door mid­del van allerhande informatie voor scholen en voorlichting die door scholen aan scholieren en ouders gegeven wordt, wordt actief een bijdrage geleverd. In samenspraak met politie wordt vervolgens gecontroleerd of de fietsverlichting juist gevoerd wordt. Verkeerscoördinatoren van scholen, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en politie werken actief samen gedurende de campagneperiode.

Wat zijn de regels voor fietsverlichting en reflectoren op een fiets?
Als fietser moet u in het donker en bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan hebben of losse lampjes gebruiken. Er moeten altijd reflectoren zitten op de achterkant van de fiets, op de trappers en op de wielen of banden. Voor meer informatie klik hier.

Verlichtingsacties voor het onderwijs

Met het lespakket fietsverlichting Laat je zien kunnen scholen in het voortgezet onderwijs op een eenvoudige manier aandacht schenken aan fietsverlichting. Het lespakket fietsverlichting laat je zien kent een aantal onderdelen, zoals een fietscheck en een lesop­dracht aangevuld met lessuggesties en  ideeën voor hulp bij uitvoering van de lesopdracht. 

Ook binnen het basisonderwijs is het belangrijk aandacht te schenken aan goede fietsverlichting en ook aan goed zichtbare kleding in het donker. Binnen de reguliere methodes verkeerseducatie wordt hier dan ook ruim aandacht aan geschonken. Ook is het belangrijk om ouders te informeren over het belang van een goede verlichting en goed zichtbare kleding. Dit kan via de schoolkrant, website van school of een aparte nieuwsbrief gebeuren. Diverse verkeersmethodes hebben hiervoor kant en klare ouderinfo-brieven beschikbaar.

Ook kunnen leerlingen elkaars fiets controleren in een fiets(verlichtings)controle aan de hand van een checklist fietsverlichting. Deze kun je opvragen via de onderwijsadviseurs. Uiteraard kunnen de fietsen ook door derden bijvoorbeeld verkeersouders, op het schoolplein gecheckt worden.

Als een school naast het reguliere programma extra aandacht wil schenken aan de verlichtingscampagne heeft de ANWB speciale glow in the dark 'Zet je licht aan' posters en kleurplaten. Deze zijn gratis af te halen in de ANWB winkels vanaf 30 september 2023. Meer informatie op www.anwb.nl/fietsverlichtingsactie.  Als Streetwise School kun je je aanmelden voor een set glow in the dark kleurplaten voor groep 1 t/m 4 en meedingen. Zolang de voorraad strekt. Voor meer informatie klik hier

Campagne

Het campagnebeeld is het nieuwe landelijke beeld van de ‘Aan in het donker’ campagne ontwikkelt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Meer informatie over de landelijke campagne op www.komveiligthuis.nl/fietsverlichting.

In Limburg wordt deze campagne ondersteund door posters langs invalwegen,  in abri's en op scholen. Verder zijn er advertenties in dag- en weekbladen, persbericht en social media berichten. Ook wordt de campagne getoond op de informatieschermen in de streekbussen, spiegels in de horeca en bioscopen door heel Limburg. De digitale materialen, advertenties, banners, flyer, infographic en het persbericht staan in de toolkit. De flyer en infographic is ook beschikbaar in engels en arabisch. Dit materiaal is vrijelijk te gebruiken ter ondersteuning van eigen campagnes. Klik hier voor de digtale Campagneinfo.

Materialen

Zoals steeds het geval is, ontvangen alle campagnekalenderdeelnemers het campagnemateriaal in de gebruikelijke hoeveelheden. Om extra materialen aan te vragen mail naar info@rovl.nl. Bijbestellen kan, zolang de voorraad strekt. Bij de bestelling duidelijk aan geven welke postergrootte je wilt ontvangen. De posters zijn beschikbaar  in de formaten 50 X 76 cm en 84 X 118 cm.

Scholen ontvangen naast bovenstaande poster ook een aantal infographics van de ‘AAN in het donker’ campagne op A3 formaat waarop duidelijk alle informatie over fietsverlichting is terug te vinden.

Daarnaast heeft het ministerie een postergenerator ontwikkeld waarmee posters gepersonaliseerd kunnen worden. Klik hier voor de postergenerator.

Heb je ook interesse of wil je een eigen actie houden, stuur dan een mail naar info@rovl.nl.

Deel deze pagina op: