Direct naar hoofdinhoud
×

Fietsverlichtingsactie op het Stella Maris College in Meerssen

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Helaas fietsen nogal wat mensen, vooral jongeren, zonder licht. Aanleiding voor de ANWB en politie om vanochtend in aanwezigheid van gedeputeerde Maarten van Gaans (Mobiliteit) tevens voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg, wethouder Gerard IJff van de gemeente Meerssen en conrector Belinda Westera een fietsverlichtingsactie uit te voeren bij het Stella Maris College in Meerssen.

Lees meer

’Zet gewoon je licht aan, niet om een boete te voorkomen  maar vooral voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers’ zegt gedeputeerde Maarten van Gaans. ‘Dat moeten we met z’n allen willen’. Naast een fietscontrole gingen de ANWB en politie in gesprek met de leerlingen over de risico’s van fietsen zonder licht en werden fietslampjes gerepareerd. Gedeputeerde van Gaans plaatste een tag van de ‘Zet je licht aan’ campagne van de ANWB bij de school. Deze tag helpt leerlingen eraan te laten herinneren om hun licht aan te zetten.

Nederlandse kinderen doen het op zich best goed als het om fietsverlichting gaat, zo blijkt uit ANWB-onderzoek uitgevoerd onder kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 17 jaar. Zo’n 88% van de kinderen die weleens in het donker fietsen geeft aan altijd hun licht aan te hebben wanneer ze in het donker fietsen. Circa 12% geeft aan dat niet altijd te doen. Dat komt neer op zo’n 200.000 kinderen in Nederland. In de meeste gevallen hebben ze geen licht aan omdat hun lamp kapot is (52%) of omdat ze hun fietsverlichting gewoonweg vergeten aan te zetten (48%).

Reden waarom ook dit jaar weer extra aandacht is voor fietsverlichting en er de nodige acties zoals fietscontroles en voorlichtingen op scholen plaats zullen vinden. Scholen, ANWB, Veilig verkeer Nederland, Fietsersbond en de politie werken actief samen gedurende de campagneperiode. Zo wordt in de komende periode door de politie gecontroleerd op adequate fietsverlichting.

ROVL
Verantwoordelijke voor deze fietsverlichtingsactie zijn de ANWB, politie, Stella Maris College en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Het ROVL is een onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft naar nul verkeersslachtoffers. Deze fietsverlichtingsactie past dan ook helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Deel deze pagina op: