Direct naar hoofdinhoud
×

Fietshelm geen overbodige luxe

In het kader van de cijfers over verkeersdoden in 2020 wordt fietsers geadviseerd een helm te dragen. Met een nieuwe campagne vraagt Veilig Verkeer Nederland (VVN) aandacht voor de voordelen van helmgebruik.

Lees meer

Relatief veel fietsdoden
Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht. Dat hoeft ook niet, wat VVN betreft. Wel is het vrijwillig dragen van een fietshelm, met name op een e-bike, zeker aan te bevelen. Uit het aantal verkeersdoden van 2020 blijkt dat er relatief veel fietsdoden te betreuren zijn (229, 37,5%), waarvan een derde op een e-bike (74). Het betreft relatief vaak 60-plussers. We hebben te maken met de grootste stijging onder fietsdoden in een kwart eeuw, waarbij het aantal van 195 autododen in 2020 ruim is ingehaald.

Een ervaren rijder kan risico's mijden
Daarom start VVN de campagne Een ervaren rijder, kan risico’s mijden, waarmee ze het vrijwillig gebruik van een fietshelm promoten en normaliseren. Volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) vermindert het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60%. Bovendien hebben fietsers met een helm 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen. Wanneer iedereen een fietshelm draagt zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstig gewonden minder per jaar. Naar schatting zijn er op jaarbasis 45-50 verkeersdoden en 900 ernstige verkeersgewonden minder wanneer 70-plussers een fietshelm dragen. 

Veilig blijven fietsen
De e-bike is razend populair in Nederland en dat is niet zo vreemd. Je krijgt ondersteuning bij het trappen en de e-bike geeft je als het ware de wind in de rug. Dus lange afstanden, leg je zonder problemen af. Een e-bike stelt je in de gelegenheid om met dezelfde trapkracht meer kilometers af te leggen en meer te zien van je omgeving. De e-bike brengt je ook nog een stuk sneller van A naar B. Het werkt wel allemaal net even anders dan een ‘gewone’ fiets. En een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Veel voorkomende ongevallen ontstaan door het over het hoofd zien van een paaltje of door balansproblemen bij het op- en afstappen. Het dragen van een fietshelm beschermt je tegen hoofd- en hersenletsel bij een val of botsing.

Bron: VVN

Deel deze pagina op: