Direct naar hoofdinhoud
×

Fietsers vinden rijden met een glaasje op niet zo erg

Veel fietsers rijden ’s nachts onder invloed. Een nieuwe studie uit Noorwegen bevestigt dit beeld van wat eerder ook in ons land werd vastgesteld.

Lees meer

De Noorse onderzoekers vroegen gewone fietsers, barbezoekers en fietsers die reden onder invloed naar hun beweegredenen om met een slok op te gaan fietsen. Zo ontvingen 650 fietsers een online vragenlijst, waarbij de helft bekende dat ze het afgelopen jaar na een slok op de fiets hadden gepakt.

Beetje alcohol geen probleem
De grootste groep vormde de jong volwassenen in de grote steden. Zelf vonden ze het over het algemeen niet zo’n probleem om met een beetje alcohol op te gaan fietsen. De meesten stonden wel afwijzend tegen fietsen met veel alcohol op. Wat rijden onder invloed stimuleert is als bijvoorbeeld vrienden hetzelfde doen. Ook spelen drink- en fietsgewoonten een rol, evenals de weersomstandigheden en de afstand en het feit dat men fietsen gewoon leuk vindt.

Gedrag in Nederland
Studies in Nederland lieten eerder al zien dat er met name onder studenten veel wordt gereden na te hebben gedronken. Bij onderzoek onder 690 studenten (2007) verklaarde 64,5% vaak of altijd na te hebben gedronken met de fiets huiswaarts te rijden. En onderzoek in Groningen en Den Haag (2016) liet zien dat 62% een BAC had van meer dan nul, en 41,6% had een BAC van boven de wettelijke limiet.

Verhoogde kans op ongeval
Rijden onder invloed verhoogt de kans op een ongeval, maar de Noorse onderzoekers zeggen niet precies te kunnen vaststellen hoeveel slachtoffers er vallen. Vaak controleert de politie fietsslachtoffers niet op alcohol. Wel is bekend dat in Noorwegen circa 13% van de fietsdoden onder invloed was.

De onderzoekers denken niet dat aanscherping van de wettelijke voorschriften iets uithaalt. Omdat fietsers het zelf niet zo erg lijken te vinden, geloven ze eerder in campagnes die inspelen op sociale normen.

Bron: Fietsberaad

Deel deze pagina op: