Direct naar hoofdinhoud
×

Zet je fietshelm op

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en het aantal fietsongelukken waarbij hoofd-hersenletsel wordt opgelopen door ouderen stijgt nog steeds. Draag je een fietshelm dan is het risico op hersenletsel kleiner. Daarom gaat het HersenStrijd fonds, ondersteund door de Provincie Limburg, een campagne uitvoeren om het dragen van een fietshelm door ouderen te stimuleren.

Lees meer

Maarten van Gaans-Gijbels gedeputeerde mobiliteit en infrastructuur van Provincie Limburg en tevens voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL): ‘Actief bewegen – en dus fietsen – kan niet genoeg gestimuleerd worden, maar daarbij hoort ook aandacht voor verkeersveiligheid op de fiets. Veel leed kan voorkomen worden als fietsen op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. Een helm opzetten is een doeltreffende manier om hersenletsel te voorkomen, daarom vind ik deze campagne zo belangrijk.’

Het HersenStrijd fonds van de Universiteit Maastricht kan inmiddels rekenen op een groot aantal partners die gezamenlijk het belang van het dragen van een fietshelm onderschrijven zoals de ANWB, Veilig Verkeer Nederland, VeiligheidNL, ouderenverenigingen, Limburg Cycling, Artsen voor Veilig Fietsen, Interpolis, Hersenstichting en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Ook het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF) waar deze campagne afgelopen jaar is ontwikkeld is betrokken. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Quote HersenStrijd fonds: 'Twee derde van de verkeersslachtoffers die in 2021 op een Nederlandse Spoedeisende Hulpafdeling afdeling werden behandeld was een fietser. Binnen de groep fietsers vallen de meeste slachtoffers in de leeftijd van 55 jaar en ouder. Het is dus enorm belangrijk dat we het dragen van een fietshelm bij deze groep onder de aandacht brengen. Te beginnen met de dag van de fietshelm op 19 april 2023. We zijn blij dat de Provincie Limburg deze campagne ondersteunt'. 

Deel deze pagina op: