Direct naar hoofdinhoud
×

Voet tussen de spaken belangrijkste ongevalsoorzaak bij kind achterop

Dagelijks belanden bijna twintig kinderen tussen de 0 en 11 jaar op de spoedeisende hulp vanwege een fietsongeval. In ruim 73 procent van de gevallen is een eenzijdig ongeval de oorzaak. Dat blijkt uit onderzoek naar fietsongevallen bij kinderen in deze leeftijdsgroep van VeiligheidNL.

Lees meer

Het onderzoek naar fietsongevallen bij kinderen, op basis van data uit 2021, is een vervolg op het onderzoek naar fietsongevallen dat VeiligheidNL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitvoerde en waarvan het rapport in april 2022 verscheen.
 
Kind achterop
Een voet tussen de spaken was in 80 procent de oorzaak van fietsongevallen bij kinderen tussen de 0 en 11 jaar die achterop de fiets zitten. In driekwart van die gevallen ging het daarbij om een kind van tussen de 3 en 6 jaar en het vaakst als dat kind achterop zat zonder voetsteuntjes en rugleuning. In totaal was ruim 93 procent van de ongevallen een eenzijdig ongeval.
 
Zelf fietsen
Als kinderen zelf fietsen is er in 55 procent van de gevallen sprake van een eenzijdig ongeval, in 27 procent van een botsing met een andere verkeersdeelnemer en in 16 procent van een botsing met een object. Afhankelijk van de leeftijd komen fietsongevallen bij kinderen het vaakst voor tijdens fietstochtjes of een fietsrit van of naar school. Bijna geen van de kinderen droeg een helm toen een ongeval plaatsvond, terwijl 22 procent van de kinderen die op de spoedeisende hulp belandden letsel aan hoofd, hals of nek had.  

Voorkomen is beter dan genezen
Zorg altijd voor een fietszitje met spaakafscherming als er gefietst wordt met een kind achterop. En laat kinderen altijd een fietshelm dragen als ze leren fietsen. Het hoofd van een kind is kwetsbaar. Een helm helpt om ernstige verwondingen aan het hoofd te voorkomen. Hij vangt (een deel van) de klap op als een kind valt. Voorkomen is echt beter dan genezen!


Meer informatie kijk op de factsheet 'Fietsongevallen bij kinderen' van VeiligheidNL.

Bron: CROW/ VeiligheidNL

Deel deze pagina op: