Direct naar hoofdinhoud
×

Verkeersactieve school bestaat één jaar

Basisschool de Startbaan in Velden heeft het eerste verkeersactieve schoolbordje gekregen uit handen van gedeputeerde Stephan Satijn. Scholen die leerlingen actief verkeersles geven voor veiliger deelname aan het verkeer zijn Verkeersactieve scholen en worden in de toekomst herkenbaar door dit bordje. Met de introductie van het bord wordt het eerste jaar van dit samenwerkingsproject van Provincie Limburg, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en 31 Limburgse gemeenten, gemarkeerd.

Lees meer

1ste uitreiking
Het eerste bordje werd vandaag uitgereikt aan directeur John Vullings en verkeerscoördinator Monique van Boekholdt van basisschool de Startbaan in Velden. Na de uitreiking van het verkeersactieve schoolbordje kreeg een groep leerlingen een praktische verkeerseducatieles op het schoolplein. 

Verkeersactieve School
De Verkeersactieve school is ontwikkeld om kinderen en jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs te leren over veilig gedrag in het verkeer. Stephan Satijn: “De doelstelling is om het verkeer veiliger te maken. Verkeersonderwijs is daarvoor een belangrijke pijler. Gemeenten, ROVL en Provincie kunnen tevreden terugkijken op het eerste jaar van de samenwerking; 88% van alle basis- en voortgezet onderwijs scholen mogen zich al Verkeersactieve school noemen. Het Limburgse beleid begint dus duidelijk zichtbaar te worden waardoor we een nieuwe stap zetten naar het welbekende motto: maak van de nul een punt oftewel elk verkeersslachtoffer is er één te veel!” 

Samenwerking, kwaliteit en efficiëntie
Verkeersactieve scholen bieden zowel theoretische als praktische verkeerseducatie aan. Daarbij wordt aandacht besteed aan een verkeersveilige schoolomgeving en de school-thuisroute van de eigen leerlingen. In deze aanpak staan 3 belangrijke zaken centraal. 
1. Allereerst worden scholen begeleid in hun keuzeproces verkeerseducatie door onderwijsadviseurs die Provincie en gemeenten gratis beschikbaar stellen. 
2. Daarnaast worden scholen ontzorgd door automatisering en digitalisering. Scholen kunnen namelijk verkeerseducatieprojecten en materialen kiezen via een digitale omgeving.
3. Tot slot een goede samenwerking tussen Provincie, scholen en gemeenten. 

ROVL en gemeenten
Het *Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. Samen met de Limburgse gemeenten geeft ROVL hier invulling aan. Verkeerseducatie en een verkeersveilige schoolomgeving vormen hierin belangrijke componenten. De ambitie in Limburg luidt: ieder verkeersslachtoffer is er één te veel. Met de Verkeersactieve school maken we samen van de nul een punt!

Deel deze pagina op: