Direct naar hoofdinhoud
×

Verkeersactieve basisschool Titus Brandsma in Brunssum opent verkeersplein op feestelijke wijze

Vandaag opende wethouder Hugo Janssen van de gemeente Brunssum op feestelijke wijze het verkeersplein bij de Verkeersactieve basisschool Titus Brandsma in Brunssum. Dit verkeersplein geeft kinderen de kans om ervaring op te doen met verkeerssituaties in een veilige omgeving. Het plein is aangelegd door de ANWB. 

Lees meer

Verkeersactieve school
Provincie Limburg en de Limburgse gemeenten zetten zich gezamenlijk in om kinderen te leren veilig aan het verkeer deel te nemen. Kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 jaar behoren tot de meest kwetsbare doelgroep in het verkeer. Het (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) heeft voor deze groep de aanpak Verkeersactieve school ontwikkeld. Middels de Verkeersactieve school krijgen kinderen via het basis- en voortgezet onderwijs vanaf jonge leeftijd praktische verkeerseducatie aangeboden. 

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers tevens voorzitter ROVL: “Verkeerseducatie voor kinderen, zodat ze leren om veilig deel te nemen aan het verkeer, is ontzettend belangrijk. Juist omdat kinderen en jongeren heel kwetsbaar zijn in het verkeer. Daarom vinden we het van groot belang om aan deze groep verkeersdeelnemers kennis over te brengen en veilige verkeersdeelname in de praktijk te leren. Het is echter ook noodzakelijk om te leren door zelf te ervaren en meters te maken.”

Waarom een verkeersplein?
Soms is het echte verkeer nog erg spannend en doen bepaalde situaties zich niet direct in de omgeving van de school voor. Daarom is het ANWB verkeersplein ontwikkeld. Hier kunnen kinderen in de veilige omgeving van het schoolplein ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties, met als doel straks goed voorbereid de weg op te gaan. De Verkeersactieve school maakte twee ANWB verkeerspleinen mogelijk. Op 29 mei is het ANWB verkeersplein bij basisschool Titus Brandsma in Brunssum feestelijk geopend. Wethouder Hugo Janssen van de gemeente Brunssum onthulde samen met de leerlingen het ANWB verkeersplein. 

Wethouder Hugo Janssen: “Het is belangrijk dat kinderen hier veilig kunnen oefenen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds minder fietsen. En hoe minder je fietst, hoe minder vaardig je wordt. Waardoor je nog minder gaat fietsen. Een verkeersplein op school kan dat patroon doorbreken. Hier doe je veilig ervaring op, je voelt je zekerder op de fiets en kunt sneller zelfstandig naar school – op de fiets! We zijn dus echt blij met dit verkeersplein, dat voor veel kinderen het verschil kan maken”.

Na de opening kregen de kinderen meteen hun eerste verkeersles op het gloednieuwe verkeersplein. 
Kinderfietsenplan.

Tijdens de opening was het ook de gehele schooldag mogelijk om op het schoolplein gebruikte (kinder)fietsen in te leveren. Dit initiatief is opgestart in samenwerking met ANWB, Stichting Leergeld en Betere Buren. Deze fietsen worden eerst opgeknapt zodat ze veilig hergebruikt kunnen worden in het verkeer door kinderen met ouders die zich geen fiets voor hun kind kunnen veroorloven. 

ROVL 
Verantwoordelijke voor de Verkeersactieve school in Limburg is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Dit is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft dan ook naar nul verkeersslachtoffers! De Verkeersactieve school past helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Meer weten over de Verkeersactieve school? Kijk op: www.verkeersactieveschool.nl.         

Foto :www.wedefinitely.nl - Devereaux Noma

Deel deze pagina op: