Direct naar hoofdinhoud
×

Veilig fietsen in de donkere wintermaanden? Doe je licht aan!

Onder het motto ‘Aan in het donker’ start 1 november weer de landelijke fietsverlichtingscampagne. Zichtbaar zijn in het verkeer is erg belangrijk. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Helaas fietsen nogal wat mensen, vooral jongeren, zonder licht.

Lees meer

“Het niet voeren van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze. De oorzaken zijn meestal het vergeten van de verlichting of gemakzucht. Terwijl kinderen al vroeg wordt geleerd dat fietsen zonder licht erg gevaarlijk is. Het is dan ook belangrijk dat er aan het begin van de winter aandacht voor wordt gevraagd,” zegt gedeputeerde Maarten van Gaans (Mobiliteit), tevens voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). “Uit onderzoek blijkt immers dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Niet-werkende of gebrekkige fietsverlichting in de donkere wintermaanden verdient daarom extra aandacht.”

ROVL en partners vragen dan ook dit jaar weer extra aandacht voor de campagne door middel van de nodige acties zoals fietscontroles en voorlichting op scholen. Scholen, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de politie werken actief samen gedurende de campagneperiode. Zo wordt in de komende periode door de politie gecontroleerd op adequate fietsverlichting. Wie zonder licht fietst, riskeert een bekeuring van € 60.

Verantwoordelijke voor deze campagne in Limburg is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Het ROVL is een onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft naar nul verkeersslachtoffers. De campagne ‘Aan in het donker’ past dan ook helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Deel deze pagina op: