Direct naar hoofdinhoud
×

Stijging aantal fietsongevallen met alcohol en/of drugsgebruik

Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel dat middelen gebruikte voorafgaand aan het ongeval steeg met 84 procent in de afgelopen 10 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL naar alcohol- en drugsgebruik bij verkeersslachtoffers die op de Spoedeisende Hulp zijn behandeld. Van al deze verkeersslachtoffers was ruim drie kwart fietser, man en het merendeel had alcohol op.

Lees meer

Op de fiets stappen na een avond drinken en/of na druggebruik komt veel voor, maar is riskant. Het kan leiden tot schedel-/hersenletsel, breuken en wonden. Of erger, tot een fataal ongeval. Fietsen onder invloed is een onderbelicht probleem in het voorkomen van verkeersongevallen.

Slachtoffer vaak fietser en man
Drie kwart van alle verkeersslachtoffers die middelen hadden gebruikt was een fietser en man.
Opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat het niet alleen om jongeren gaat: 55 procent van de slachtoffers was tussen de 20 en 49 jaar oud. Drie kwart van de fietsongevallen was eenzijdig, waarbij geen andere verkeersdeelnemer betrokken was en zonder botsing met een obstakel.

Meestal ging het om alcoholgebruik (98%). Bijna 6 procent van de slachtoffers had (ook) drugs gebruikt, en in bijna drie procent van de gevallen had het slachtoffer alleen drugs gebruikt.

Naast fietsers die het grootste deel uitmaken van de slachtoffers, was 10 procent bestuurder van een personenauto en nog eens 10 procent was bestuurder van een brom- of snorfiets. Klik hier voor het volledige onderzoek van VeiligheidNL.

Bron: VeiligheidNl

Deel deze pagina op: