Direct naar hoofdinhoud
×

Steeds meer scholen in heel Limburg doen mee aan Lekker Anders Dag

Van Weert tot Landgraaf, van Peel & Maas tot aan Epen en Maastricht: basisscholen verdeeld over de hele Provincie Limburg zijn ervan overtuigd dat het initiatief Lekker Anders Dag ook rond hún school gaat helpen bij prettig verkeer. Vanaf woensdag 6 april ontrolt zich daarom een hele reeks aan ‘kick-offs’ op Limburgse schoolpleinen, die voor de gelegenheid meteen fris oranje kleuren. 

Lees meer

Meer tijd, meer aandacht
Op je eigen Lekker Anders Dag, gewoon wanneer het jou uitkomt, spreek je als gezin zelf af hoe je vandaag net even anders naar school gaat. Dat is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook goed nieuws voor iedereen rond school. Want met die bewuste keuze voor jullie Lekker Anders Dag, gun je jezelf en elkaar immers meer tijd, meer aandacht. En help je meteen mee aan prettig verkeer rond school. 

Wat die tocht ‘anders’ maakt, bepaal je helemaal zelf, 
als het maar afwijkt van je dagelijkse routine. 
Zoals vaker de auto laten staan en meer met de fiets gaan. 
Of wel met de auto, maar verder weg parkeren en vaker het laatste stuk lopen. 
Of zoals altijd al fietsen of lopen, maar dan een andere route kiezen 
of onderweg speurspelletjes doen.

Doorbreek de sleur! 
Uit onderzoek aan de basis van Lekker Anders Dag blijkt dat ouders enerzijds wegbrengen heel bijzonder vinden, maar dat anderzijds ook ‘een beetje vergeten zijn’, gewoon door de dagelijkse sleur. Doorbreek die sleur af en toe, en je ontdekt meteen weer hoe bijzonder wegbrengen eigenlijk is. Zo simpel is de gedachte achter Lekker Anders Dag. Simpel maar doeltreffend, want op het moment dat je met meer rust en plezier naar school gaat, al is het maar die ene dag, dan voelt die drukte en hectiek rond school ook opeens heel anders. Niet zo gek eigenlijk, als je het vergelijkt met een dagje naar het strand: daar is het ook druk en hectisch, maar omdat je er bewust voor kiest en er plezier in hebt, beleef je de drukte heel anders. En is je tolerantie voor anderen veel groter. Gezonde afwisseling in hoe je je kinderen wegbrengt, helpt aantoonbaar om het voor iedereen leuk te houden rond school.

Het werkt!
Intussen kiezen al zo’n 6000 (!) ouders en kinderen op tientallen scholen, in meerdere provincies, regelmatig voor die gezonde afwisseling van een Lekker Anders Dagje. Het hele jaar door prikkelt het initiatief (groot)ouders en kinderen om het af en toe anders te doen, met tips en speciale acties. Want een Lekker Anders Dag inbouwen, dat mag je zovaak doen als je zelf wilt. En mede omdat Lekker Anders Dag echt wérkt en aantoonbaar leidt tot bewust andere keuzes en gedrag, is het project uitverkozen tot Finalist van de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2020. Kijk op www.lekkerandersdag.nl voor meer informatie.  

Extra feestelijk schoolplein
Een Lekker Anders Dag is voor elk gezin steeds weer een feestje, zo blijkt uit onderzoek (www.lekkerandersdag.nl/achtergrondinfo). Maar  om het startschot op elke deelnemende school extra kracht bij te zetten, zijn er verdeeld over april en mei een reeks aan feestelijke Kick-offs op de schoolpleinen. Met muziek, versiering, kinderen en ouders in het oranje, een pep-talk van de directeur en volop gezelligheid. De precieze data en tijden voor de diverse data en Limburgse scholen zijn hier te vinden.

Deel deze pagina op: