Direct naar hoofdinhoud
×

Recordaantal strafpunten uitgedeeld aan beginnende bestuurders

Een recordaantal beginnende bestuurders kreeg vorig jaar een strafpunt op het rijbewijs. Vorig jaar kregen bijna 8.900 automobilisten een strafpunt, tegenover 7.200 in 2020. Dit is de vierde jaarlijkse stijging op rij. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie.

Lees meer

Het Openbaar Ministerie (OM) M heeft geen directe verklaring voor de jaarlijkse stijging van het aantal uitgedeelde strafpunten. Sterker nog, vorig jaar waren er juist minder staandehoudingen door agenten. Minder files vanwege de coronacrisis zou een rol kunnen spelen, omdat het meer gelegenheid biedt om hard te rijden en je meer opvalt als het minder druk is op de weg, denkt het OM.

Volgens verkeersrechtadvocaat Bert Kabel gaat dit op voor bepaalde verkeersovertredingen. Ander gevaarlijk rijgedrag neemt juist toe wanneer het drukker op de weg wordt, wat dan ook gebeurde toen de maatregelen werden versoepeld. 'Hoe meer verkeersgebruikers, hoe meer overtredingen er worden begaan. Als er versoepeld wordt, gaat men weer ergens naartoe. Dat leidt tot meer overtredingen.'

Klik hier voor het volledige artikel.

Bron: BNR

Deel deze pagina op: