Direct naar hoofdinhoud
×

Primeur voor de Politie Eenheid Limburg; touringcar ingezet bij grote verkeerscontrole

Tijdens de Europese actieweek ‘afleiding in het verkeer’ (gehouden van 16 t/m 21 september) heeft het team verkeer van de Eenheid Limburg een touringcar ingezet om het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer terug te dringen. Samen met de Provincie en het ROVL (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg) werd deze controle op touw gezet. En met succes. Er werden deze week 588 bekeuringen uitgeschreven voor het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden. Daarnaast werden er nog 93 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere te hard rijden, onnodig links rijden, bumperkleven en het inhaalverbod.

Lees meer

Gevaar
Afleiding is een van de grootste oorzaken waardoor ongevallen in het verkeer ontstaan. In de meeste gevallen is de bestuurder afgeleid door het gebruik van zijn mobiele telefoon. Het is gevaarlijk voor jezelf en voor je medeweggebruikers om tijdens het rijden je smartphone te bedienen. Je mag geen telefoontoestel vasthouden als je rijdt. Als je stilstaat mag je wel een apparaat vasthouden en gebruiken.

Verkeersdoden
In Limburg ligt het aantal verkeersongevallen met zwaar letsel of dodelijke afloop hoog. Dit jaar zijn er al 34 mensen overleden in het verkeer. Steeds meer mensen worden betrapt op het rijden met een telefoontoestel in de hand. De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft berekend dat bij 20 tot 30 procent van de ongevallen afleiding van- of gebrek aan aandacht voor het verkeer een belangrijke rol speelt. Jaarlijks belanden circa 600 slachtoffers (doden en gewonden) in het verkeer door bellen tijdens het rijden.

Touringcar
De politie zie je doorgaans niet in een touringcar rondrijden. Voor deze actieweek bleek de inzet van een touringcar zeer effectief. Vanuit de touringcar hadden agenten een duidelijk zicht op met name de chauffeurs van vrachtwagens. Vanuit een touringcar gaat dat gemakkelijker dan vanuit een gewone auto of een motor. Vanaf grotere hoogte kun je beter in cabines van vrachtwagens en bestelauto’s kijken. Rondom de touringcar reden meerdere onopvallende politieauto’s en motoren. Wanneer er vanuit de bus een overtreding werd geconstateerd werden de bestuurders door de politieagenten in de onopvallende auto’s direct staande gehouden. Behalve een bekeuring werden de bestuurders ook aangesproken op hun gedrag. Dit om meer bewustwording te creëren bij de weggebruikers. Tijdens de controle werden ook andere overtredingen geconstateerd. Hiervoor werden ook bekeuringen uitgeschreven. 

Monocam
Tijdens de actieweek werd ook de monocam ingezet. De monocam is een grotendeels door de politie zelf ontwikkelde camera voorzien van software die bestuurders ‘herkent’ die een apparaat in de hand hebben. Deze camera werd deze week op meerdere locaties op de Limburgse snelwegen in gezet. Wanneer deze camera ‘ziet’ dat iemand achter het stuur mogelijk een camera in de hand heeft wordt deze ‘hit’ doorgegeven. Wanneer via het ‘vierogen principe’ door politieagenten geconstateerd is dat het daadwerkelijk een telefoon is, die de bestuurder in de hand heeft volgt er een bekeuring. Via het Centraal Justitieel Incasso Bureau wordt de bekeuring verstuurd.

Deel deze pagina op: