Direct naar hoofdinhoud
×

Ministers geven startsein voor VVN Minecraft Verkeerseducatie

Verkeersminister Mark Harbers en onderwijsminister Dennis Wiersma waren vandaag aanwezig bij de lancering van VVN Minecraft Verkeerseducatie, het nieuwste onderdeel van de VVN Verkeersmethode.

Lees meer

Basisschool De Herenweg in Wassenaar is de plek waar het idee voor VVN Minecraft Verkeerseducatie ontstond en waar nu de grote lancering plaatsvindt. Voor de gelegenheid is de gymzaal omgetoverd tot podiumzaal. Met veel confetti wordt door de beide ministers een trailer ingestart. De trailer eindigt met een oproep van de bekende YouTuber en Minecraftspeler Dodo. Dat is het startsein voor VVN Minecraft Verkeerseducatie.

Minister Harbers: "Als overheid investeren we op verschillende manieren in het veiliger maken van het verkeer. Helaas gebeuren er ook onder kinderen nog teveel ongelukken en elk ongeluk is er één teveel. Daarom juich ik alle goede initiatieven toe die bijdragen aan meer bewustzijn voor een veiliger deelname aan het verkeer. Dit vernieuwende Minecraft leerproject sluit mooi aan bij de belevingswereld van deze jonge verkeersdeelnemers en bevordert daarmee al spelenderwijs hopelijk een positief verkeersgedrag bij hen."

Minecraft voor verkeerslessen
'Welkom in het stadje Broekpoort.' Zó begint VVN Minecraft Verkeerseducatie. 'Broekpoort is nog maar net een echte stad geworden. Hierdoor is nog niet iedereen gewend aan de verkeersregels en gaat het nog wel eens mis. Jij komt aan als expert om de stad te helpen. De komende lessen ga jij de stad helpen om veiliger te worden. Je krijgt elke les nieuwe opdrachten om de inwoners te helpen om veilig door de stad te kunnen reizen. Je zult zien dat met jouw hulp de stad stap voor stap veiliger wordt.'

Minecraft is de enorm populaire game die door kinderen veel gespeeld wordt. Maar het heeft ook een educatieve variant. Daarmee kun je Minecraft gebruiken op school. Het is bedoeld om spelenderwijs, bewust en onbewust, te leren. En nu heeft dat voor het eerst een toepassing voor verkeersonderwijs. Kinderen zijn snel vertrouwd met games en veel kinderen spelen Minecraft al. Dit helpt om kinderen enthousiast te krijgen voor verkeersles. 

Aanvulling op de verkeersles
VVN Minecraft Verkeerseducatie is onderdeel van de VVN Verkeersmethode. Kinderen oefenen in de virtuele wereld van de game met wat ze hebben geleerd in de verkeersles. Het is dus echt een verdieping op leerdoelen die in de verkeersles aan bod komen. 

Bijna 1.000 basisscholen in het hele land en 25.000 leerlingen hebben zich aangemeld om de lancering te volgen en daarna zelf in de klas VVN Minecraft Verkeerseducatie te gaan spelen. Woordvoerder Rob Stomphorst: "Dat zegt wel iets over de populariteit van de game. Leerkrachten en leerlingen vinden het ontzettend leuk om dit als werkvorm in te zetten bij de verkeersles.". 

Nu beschikbaar voor groep 5 en 6
Er is voor schooljaar 2021-2022 een VVN-wereld in Minecraft ontwikkeld voor groep 5 en 6. De komende tijd wordt de game uitgebreid met nog 3 nieuwe werelden die aansluiten op de VVN Verkeersmethode voor groep 5/6. In schooljaar 2022-2023 wordt de game verder uitgebreid voor andere groepen.

Voor meer informatie klik hier.

Bron: VVN

Deel deze pagina op: