Direct naar hoofdinhoud
×

Meer verkeersdoden in 2022, vooral fietsende 75-plussers vaker slachtoffer

In Limburg kwamen vorig jaar 54 mensen om het leven bij een verkeersongeval. Dat zijn er 13 meer dan in 2021. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers nam vooral toe onder fietsers.

Lees meer

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van de nieuwste cijfers.

Meer verkeersdoden
Het verschil met 2021 is groot: het aantal dodelijke verkeersslachtoffers nam met ruim 30 procent toe. Dat komt vooral doordat er in 2021 een forse daling van het aantal verkeersdoden zichtbaar was. Die daling is nu volledig teniet gedaan. In vergelijking met 2019 en 2020 is het aantal fatale verkeersongevallen nagenoeg gelijk.

Fietsers
Het verschil wordt grotendeels verklaard door een toename van het aantal omgekomen fietsers. Vorig jaar overleden er 23 fietsers op de Limburgse wegen, terwijl dat er een jaar eerder nog 12 waren. Daarnaast kwamen er 14 inzittenden van een personenauto om het leven bij een ongeval. Dat aantal is voor het derde jaar op rij exact hetzelfde.

Volgens het CBS nam vooral onder 75-plussers het aantal fatale ongelukken het sterkst toe. Verkeersslachtoffers van 50 jaar en ouder komen relatief vaker om het leven door een fietsongeluk, terwijl 50-minners naar verhouding vaker overlijden bij een auto-ongeval.

Landelijk
Ook landelijk nam het aantal verkeersdoden flink toe. In 2022 kwamen 737 mensen te overlijden in het verkeer. Dat zijn er 155 meer dan in 2021. Daarmee is het aantal verkeersdoden het hoogst sinds 2008. Net als in voorgaande jaren kwamen meer mannen (522) dan vrouwen (215) om in het verkeer.
Behalve in Utrecht en Flevoland nam het aantal verkeersdoden in alle provincies toe. In Noord-Brabant vielen de meeste slachtoffers in het verkeer, in Flevoland de minste.

Op de fiets
Fietsers bleken ook landelijk met meest kwetsbaar. In 2022 kwamen er 291 fietsers om het leven. Dat is het hoogste aantal sinds 1996 toen de registratie van verkeersdoden begon. Bijna de helft van de fietsers kwam om het leven door een aanrijding met een (bestel)auto. Een kwart van de slachtoffers overleed na een val. Daarnaast hadden 225 inzittenden van een personenauto een fataal ongeval. In driekwart van de gevallen ging het om de bestuurder.

Bron: Dagblad de Limburger en CBS

Deel deze pagina op: