Direct naar hoofdinhoud
×

Limburg zet je fietshelm op” vanwege groot succes verlengd

Om het dragen van een fietshelm bij 55-plussers in Limburg te stimuleren kan tussen 21 juli en 21 oktober wederom met 25 euro korting een goedgekeurde fietshelm gekocht worden bij aangesloten fietswinkels. De beschikbare vouchers waren tijdens de eerste campagne in juni binnen vier dagen op. Vanwege dit grote succes start het Hersenstrijd fonds in samenwerking met de Provincie Limburg een vervolg op de Limburg Fietshelm campagne om hersenletsel na een ongeluk op de fiets te voorkomen.

Lees meer

Voorkom erger, draag een helm
Het aantal oudere fietsers dat na een ongeval met ernstig letsel op de spoedeisende hulp terecht komt, neemt toe. In een kwart van de gevallen gaat dit om ernstig hersenletsel. Het gebruik van een fietshelm vermindert de kans op hersenletsel met een derde. Dat is dus substantieel. Toch draagt maar 2 procent van de fietsers een helm. Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Daarom gaat het HersenStrijd fonds, ondersteund door de Provincie Limburg, een campagne uitvoeren om het dragen van een fietshelm door ouderen te stimuleren.

Jasper Kunztelaers gedeputeerde mobiliteit en infrastructuur van Provincie Limburg en tevens voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL): “Binnen vier dagen waren alle vouchers om een fietshelm aan te schaffen vergeven. Dat laat zien dat veel mensen uit deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers goed beschermd de weg op willen gaan. Door de campagne een vervolg te geven gaan nog méér ouderen een helm dragen en wordt de kans dat zij (ernstig) hoofd-hersenletsel oplopen beperkt.”

1.600 fietshelmen
Om in aanmerking te komen voor de kortingsactie dient men 55 jaar of ouder én woonachtig in Limburg te zijn. Met een voucher heet men recht op 25 euro korting op de aanschafwaarde van een goedgekeurde helm (EN 1078 keurmerk). De voucher is vanaf 21 juli te downloaden via de website https://limburgfietshelm.nl. Deze korting wordt bovendien bij aankoop meteen verrekend, zodat er geen administratieve last voor de koper is. Inmiddels hebben zich meer dan 100 zaken door heel Limburg aangemeld voor de actie. Er is budget beschikbaar voor 1.600 helmen. 

Helmen voor minima
Naast de 1.600 helmen is in deze vervolgcampagne ook gedacht aan 55-plussers onder de minima. Voor deze groep worden 300 helmen kosteloos beschikbaar gesteld door Lazer helmen. 

“Al sinds 2019 toont Shimano middels het eigen helmenmerk Lazer maatschappelijke betrokkenheid door initiatieven zoals die van het HersenStrijd fonds te ondersteunen. Het belang is evident en daar werken wij graag aan mee”, aldus Erik Goessens van Shimano Benelux.

HersenStrijd fonds
Het HersenStrijd fonds van de Universiteit Maastricht zet zich in voor het beperken van de hersenschade op de intensive care afdeling. “Twee derde van de verkeersslachtoffers die in 2021 op een Nederlandse Spoedeisende Hulpafdeling afdeling werden behandeld waren fietsers. Binnen deze groep vallen de meeste slachtoffers in de leeftijd van 55 jaar en ouder. Het is dus enorm belangrijk dat we het dragen van een fietshelm bij deze groep onder de aandacht brengen. We zijn zeer blij dat de Provincie Limburg deze campagne ondersteunt”, aldus Marcel Ariës van HersenstrijdFonds.

Kijk voor meer informatie over de actie en de aangesloten fietsenzaken op https://limburgfietshelm.nl

Deel deze pagina op: