Direct naar hoofdinhoud
×

Ernstig letsel 12-17 jarigen flink toegenomen door e-fiets

De afgelopen tien jaar is het aantal jongeren dat na een fietsongeval met ernstig letsel op de Spoedeisende Hulp kwam met 38 procent toegenomen. Dit blijkt uit de cijfers van het Letsel Informatie Systeem die VeiligheidNL onlangs presenteerde. Ongeveer de helft van deze stijging is toe te schrijven aan de elektrische fiets.

Lees meer

In totaal kwamen er 9.400 jonge fietsers - tussen de 12-17 jaar - op de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht en 58 procent daarvan had ernstig letsel. Onder oudere fietsers (55-84 jaar) steeg het aantal SEH-bezoeken met ernstig letsel de afgelopen tien jaar met 43 procent. Bij deze groep is de e-fiets in een derde van de gevallen verantwoordelijk voor de stijging.

In 2022 waren er in totaal 134 duizend bezoeken aan de Spoedeisende Hulp na een verkeersongeval, waarvan twee derde na een ongeval met de fiets. In ruim de helft van de gevallen ging het hierbij om een eenzijdig ongeval, zoals een val van de fiets. Twaalf procent van de slachtoffers reed volgens de cijfers op een elektrische fiets, vijf procent op een mountainbike en vijf procent op een racefiets, maar dit is waarschijnlijk een onderschatting omdat niet in alle gevallen een type fiets is vermeld. Het aantal SEH-bezoeken na een fietsongeval nam de afgelopen 10 jaar met 40 procent toe.
 
VeiligheidNL baseert deze cijfers op het Letsel Informatie Systeem met gegevens van Spoedeisende Hulp afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Meer informatie in het rapport Verkeersongevallen en eenzijdige voetgangersongevallen in 2022 van VeiligheidNL

Bron: Fietsberaad

Deel deze pagina op: