Direct naar hoofdinhoud
×

Basisschool de Lemborgh is de vierhonderdste Verkeersactieve school

Basisschool de Lemborgh in Limbricht is de vierhonderdste school die deelneemt aan het project ‘de Verkeersactieve school’ van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Uit handen van gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels kregen zij het speciale bordje voor Verkeersactieve scholen.

Lees meer

400ste school
Scholen die leerlingen actief verkeersles geven over veilig gedrag in het verkeer zijn Verkeersactieve scholen. Het bordje dat aangeeft dat een school verkeersactief is, werd vandaag uitgereikt aan directeur Rob Aspers van basisschool de Lemborgh in Limbricht. Gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels (Mobiliteit en Infrastructuur) en tevens voorzitter van het ROVL: ‘Vorig jaar is de Verkeersactieve school gestart om leerlingen beter voor te bereiden op een veilige verkeersdeelname. Inmiddels doen 400 scholen uit het (speciaal) basisonderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs mee aan de Verkeersactieve school. 89% van alle scholen in Limburg doen nu mee. Een prestatie waar gemeenten, ROVL, Provincie Limburg en natuurlijk de scholen trots op kunnen zijn. Samen werken we aan de verkeersveiligheid van alle leerlingen in de provincie!’

Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs vormen een kwetsbare groep op de weg. Het is daarom van belang dat zij leren om veilig deel te nemen aan het verkeer, maar ook om bewust te worden van de invloed van hun gedrag op het verkeer. Het ROVL werkt daaraan door middel van verkeerseducatie in het onderwijs. 

Verkeersactieve school
Verkeersactieve scholen bieden zowel theoretische als praktische verkeerseducatie aan. Daarbij wordt aandacht besteed aan een verkeersveilige schoolomgeving en de school-thuisroute van leerlingen van een school. Ook worden in de lessen thema’s zoals verkeerskennis, gedrag op de fiets en afleiding in het verkeer opgenomen. Verkeersactieve scholen krijgen verkeerseducatieprojecten en materialen aangeboden via een digitale omgeving. De projecten, materialen en begeleiding worden door de Provincie Limburg en gemeenten gratis beschikbaar gesteld aan scholen.

ROVL en gemeenten
Het *Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. Samen met de Limburgse gemeenten geeft ROVL hier invulling aan. Verkeerseducatie en een verkeersveilige schoolomgeving vormen hierin belangrijke componenten. De ambitie in Limburg luidt: ieder verkeersslachtoffer is er één te veel. Met de Verkeersactieve school maken we samen van de nul een punt!

Foto: Gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels, wethouder Leon Geilen en directeur Rob Aspers op Basisschool de Lemborgh in Sittard

Deel deze pagina op: