Direct naar hoofdinhoud
×

Aanvragen voor vaste flitspalen, flexflitsers en focusflitsers zijn welkom

Wegbeheerders kunnen bij Parket CVOM aanvragen indienen voor locaties voor vaste flitspalen, flexflitsers en focusflitsers in de strijd tegen te hard rijden, door rood rijden en afleiding in het verkeer.

Lees meer

Het aantal handhavingsmiddelen bij Parket CVOM groeit de komende jaren van 542 naar 750 vaste flitspalen en van 75 naar 125 flexflitsers. De uitrol van de focusflitser is dit voorjaar begonnen en groeit uit naar 50 palen. Er zijn dus meer dan ooit mogelijkheden voor het aanvragen van nieuwe locaties, zowel voor vaste flitspalen, flexflitsers als focusflitsers. 

Parket CVOM is het expertisecentrum voor verkeer en vervoer binnen het Openbaar Ministerie. Het is de eigenaar van alle geautomatiseerde verkeershandhavingsmiddelen in Nederland, zoals trajectcontrolesystemen, vaste flitspalen en flexflitsers.

Flexflitser
In tegenstelling tot vaste flitspalen, die handhaven op roodlicht- en snelheidsovertredingen, richt de flexflitser zich uitsluitend op snelheid en is snel en eenvoudig te verplaatsen. Hierdoor is de flexflitser ideaal voor locaties waar een vaste flitser niet geplaatst kan worden, maar ook voor tijdelijke situaties als wegwerkzaamheden. Per flexflitser worden doorgaans drie locaties geselecteerd, waartussen de flitser elke twee maanden wisselt.

Focusflitser
Focusflitsers zijn beschikbaar sinds februari voor handhaving op het vasthouden van mobiele elektronische apparaten tijdens het rijden. De focusflitser vormt een aanvulling op bestaande handhavingsmethoden tegen afleiding, zoals waarnemingen door agenten, inzet van de Monocam en controles vanuit een touringcar. Per focusflitser worden twee tot zes locaties geselecteerd, specifiek op N-wegen of drukke toegangswegen tot steden of andere centra. De roulatie van de focusflitser verhoogt het effect, omdat bestuurders rekening moeten houden met een flitser op ieder moment en op iedere locatie. 

Aanvragen
De aanvragen voor vaste flitspalen, flexflitsers en focusflitsers beoordeelt Parket CVOM op basis van beleidskaders. Een aanvraag moet goed onderbouwd zijn, bijvoorbeeld met gegevens over de aanwezigheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, drukke fietsroutes of de nabijheid van scholen. Een kwalitatief advies van de politie maakt onderdeel uit van de aanvraag. Waar mogelijk moet het veiligheidsprobleem kwantitatief worden onderbouwd, volgens de principes van het risicogestuurd werken. 

Hoewel de criteria leidend zijn, is maatwerk mogelijk. Denk aan situaties waarin de verkeersintensiteit lager is, maar het risico op ernstige ongevallen hoog, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een school of een drukke oversteekplaats. 

Meer informatie
Informatie over de handhavingsmiddelen, aanvraagprocedure en criteria, is te vinden op de website van het OM. Ga naar het Beleidskader voor vaste flitspalen. Ga naar  Conceptcriteria voor de flexflitsers. De criteria voor de focusflitser zijn opvraagbaar bij Parket CVOM via aanvraagVHM@om.nl

Voor meer informatie of vragen, neem contact op via aanvraagVHM@om.nl.

Bron: OM

Deel deze pagina op: