Direct naar hoofdinhoud
×

Doe 9 januari mee met de Dag van Verantwoord Medicijngebruik over Geneesmiddelen en Verkeer

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen*). Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van dit medicijngebruik, organiseert het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM). Komend jaar staat deze dag in het teken van medicijngebruik in het verkeer. Ook jij kan dit initiatief steunen!

Lees meer

Waarom is dit een belangrijk thema?
Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Met sommige medicijnen mag je niet rijden. Belangrijk is daarom dat:

  1. Medicijngebruikers weten wanneer ze wel en niet mogen rijden
  2. Zorgverleners en medicijngebruikers een goede oplossing vinden als rijden niet kan of mag

In de praktijk levert dat nog wel eens problemen op. Reden om hier voorafgaand, tijdens en na 9 januari aandacht aan te besteden.

Wat doet het IVM om de verkeersveiligheid te verbeteren?
Op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl geeft het IVM alle informatie die zorgverlener nodig hebben om patiënten juist te informeren over geneesmiddelen in het verkeer. Het is belangrijk dat alle zorgverleners deze website kennen en gebruik maken van de gratis tools. Deze vind je In de Toolkit voor zorgverleners. Daarnaast doet IVM onderzoek naar wat nu de meest gebruikte medicijnen met invloed op de rijvaardigheid zijn en hoe patiënten met de adviezen omgaan. De resultaten publiceren ze op 9 januari.

Wat kun jij doen? Laat van je horen!
Help IVM mee de verkeersveiligheid te vergroten. Zet 9 januari in je agenda en breng het onderwerp onder de aandacht van zorgverleners en patiënten/cliënten. Je kunt gebruik maken van de Toolkit voor zorgverleners op www.rijveiligmetmedicijnen.nl. Print de folders en hang de poster op 9 januari zichtbaar op. En verspreid vooral de boodschap onder zorgverleners en patiënten door nieuws van het IVM op sociale media te liken en delen (#DvVM #geneesmiddelenenverkeer). IVM rekent op onze support!

banner dag van verantwoord medicijngebruik verkeersveiligheid

Bron: IVM

Deel deze pagina op: