Direct naar hoofdinhoud
×

Verkeerslessen in de donkere dagen voor Sint en Kerst

In alle gangbare verkeersmethodes voor het basisonderwijs wordt in de komende maanden aandacht geschonken aan het belang van het voeren van de juiste verlichting op de fiets en het dragen van goed zichtbare kleding in diverse weersomstandigheden.

Lees meer

Voor ouders is het belangrijk dat hun kind altijd goed zichtbare kleding draagt in het verkeer. Veel kledingfabrikanten brengen kinderjassen op de markt, die al voorzien zijn van reflecterende sierbanden. Wanneer de koplampen van een auto daarop schijnen is het kind al tientallen meters eerder zichtbaar voor de chauffeur. Hij kan rekening houden met eventueel onvoorspelbaar gedrag. Komt het kind met de fiets naar school dan is het uiteraard belangrijk dat de fietsverlichting goed in orde is.

Gezien worden is een combinatie van opvallende kleding en verlichting. Zorg er voor dat de fietsverlichting en reflectoren in orde zijn.

Leerkrachten van de groepen onderbouw kunnen veel tips voor hun lessen vinden via de volgende link http://www.schoolopseefkalender.nl/home.

Leerkrachten van de bovenbouw kunnen veel tips voor hun lessen vinden via de volgende links:
https://www.anwb.nl/fiets/veiligheid/fietsverlichtingsactie
https://vvn.nl/fietsverlichting

Naast aandacht voor verlichting en alles wat hier bij hoort is het voor de onderbouw ook heel leuk om aandacht te geven aan oefenverkeersborden, aansluitend bij het thema Sinterklaas en/of Kerstmis. Ontwerp met uw leerlingen zelf “je moet hier”  “kijk hier is”  “je mag hier niet” en “pas op” verkeersborden zoals bijvoorbeeld:

( inspiratie uit speelpleziermethodiek: Margot Wouterse)

(Inspiratie uit speelpleziermethodiek: Margot Wouterse)

Piet mag hier niet op het dak. ( je mag hier niet… bord).
De stoomboot moet hier aanleggen ( je moet hier….bord)
Pas op voor de wind ( pas op….bord)

Leerzaam en betekenisvol voor de kinderen en leuk om te doen! 

Deel deze pagina op: