Direct naar hoofdinhoud
×

Missie 3014

Jongeren die zich houden aan de verkeersregels. Dat is het uiteindelijk doel van MISSIE 3014. Tijdens het online spel MISSIE 3014 maken de jongeren een online reis door de tijd: ze belanden in het jaar 3014! Middels het “choose your own adventure’ principe bepalen ze zelf hoe hun karakter, avontuur en route eruit gaat zien. Aangezien de jongeren opgaan in hun eigen verhaal, staan ze open voor positieve gedragsverandering. Het online project heeft een win-element om jongeren actief mee te laten doen.

Lees meer

Leerdoelen

  • De kennis over verkeersregels vergroten.
  • Een positieve attitude over verkeersveilig gedrag bewerkstelligen.
  • Bewustwording creëren over de risico’s in het verkeer.
  • Je houden aan de verkeersregels normaliseren.

Projectbeschrijving

De deelnemende jongeren krijgen verschillende video’s te zien waarin afleiding en risicoperceptie centraal staan. In de video’s zien ze welke invloed afleiding heeft op het rijgedrag en hun risicoperceptie wordt op de proef gesteld. Door de video’s zien de jongeren het belang van anticiperen en fietsen zonder afleiding. Jongeren geven hun mening aan de hand van stellingen en leggen daarmee hun sociale norm bloot. Om de effectiviteit van de norm te vergroten, zien de jongeren na hun antwoord ook wat leeftijdsgenoten van de stellingen vinden.

Om het kennisniveau van de jongeren te verhogen, beantwoorden zij vervolgens quizvragen over het verkeer. Hierna krijgen zij passende handelingsalternatieven. Ten slotte formuleren ze een positief voornemen om veilig aan het verkeer deel te nemen en sluiten ze een deal met zichzelf. Omdat ze zelf een voornemen formuleren, past het bij hun eigen verkeerssituatie. Met de deal committeren ze zich aan hun voornemen en vertonen ze sneller verkeersveilig gedrag.

Deel deze pagina op: