Skip to main content
×

Lesopdracht Fietsverlichting Laat je zien

Veel jongeren in Nederland rijden zonder verlichting op hun fiets. Dat maakt hen extra kwetsbaar in het verkeer. De lesopdracht 'Fietsverlichting laat je zien!' wil bereiken dat veel meer fietsende jongeren in het donker verlichting gebruiken om zelf te kunnen zien en, nog belangrijker, dat ze gezien worden.

Lees meer

Leerdoelen

- Jongeren zijn zich bewust van het belang van fietsverlichting en reflectie en fietsen alleen met werkende fietsverlichting.
- Jongeren kennen de regels t.a.v. de veiligheidseisen aan de fiets en van fietsverlichting en weten het belang ervan.

Projectbeschrijving

Het lespakket 'Fietsverlichting laat je zien' bestaat uit de volgende onderdelen en wordt door de eigen schooldocent gegeven:

  • Fietscheck: de fietscheck is voor ieder leerjaar relevant. Stagiaires kunnen bij dit onderdeel ondersteunen, al dan niet met een reparatieteam of vrijwilliger van VVN. Uitvoering bij voorkeur in november;
  • Lesopdracht die ook uitgevoerd kan worden als schoolwedstrijd ‘Hoe zou jij het doen? Fietsverlichting daarom!’ waarmee tweede- en derdeklassers zelf aan de slag gaan om een campagneposter te maken;
  • Informeren van de ouders;
  • Controle en handhaving politie: vanaf week 50.

Betrek ook ouders bij deze fietsverlichtingsactiviteiten; zij kunnen ervoor zorgen dat de fietsen van hun kinderen in orde zijn. Door middel van een ouderbrief kunnen ouders hierover worden geïnformeerd. 

Daarnaast is de samenwerking met de politie een belangrijk onderdeel van deze activiteiten. Er zullen afspraken gemaakt worden met de politie zodat er tijdens de donkere dagen extra wordt gecontroleerd op het voeren van fietsverlichting.

Deel deze pagina op:

Selecteer jouw regio!

We filteren alle informatie (zoals nieuws, agenda en campagnes) op jouw regio. Indien je geen regio selecteert, krijg je alle informatie.

Selecteren