Skip to main content

Kinderboekenweek en verkeerseducatie: Reis mee!

De Kinderboekenweek 2019 is van 2 tot en met 13 oktober. Thema van de Kinderboekenweek is: Reis mee! waar voertuigen centraal staan. Dit is uiteraard de gelegenheid om integraal te werken en de koppeling te maken tussen verkeer, lezen, begrijpend lezen, taal en nog een heleboel andere “vakken” binnen het basisonderwijs.

Lees meer

In het thema van de kinderboekenweek staat niet de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran. Een reis verrijkt je leven en met een boek kan een kind elke reis maken die hij of zij wil. Van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of rijd je samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal.

Onderstaande ideeën vind je op de website www.jufanke.nl.

Bijzondere vervoermiddelen
Zorg voor een ludieke opening van de Kinderboekenweek, uitgevoerd door het team:

  • Rijd de karren en fietsen van de kleuters naar buiten en rijd hier voor schooltijd op rond. De kinderen komen op school aan en zien hun juffen en meesters met de karren en fietsen spelen! 
  • Zorg voor speciale vervoermiddelen zoals een fiets met één wiel, een scootmobiel, een bierfiets, bijzondere stap of scateboard. Rijd met deze bijzondere vervoermiddelen over de speelplaats als de kinderen op school aankomen. 
  • Kom als team met een bijzonder vervoermiddel naar school. Laat de directeur de kinderen voor schooltijd op de speelplaats verzamelen. De juffen en meesters zijn er nog niet. Zij komen met een bijzonder vervoermiddel aan. Denk aan: in een limousine, in de aanhanger van een tractor, in een oude (school)bus, samen op een bierfiets, per tweetal op een tandem, met golfkarretjes, met de brandweerwagen.

In het project vervoer van de kleuteruniversiteit kom je meer te weten over alledaagse en minder alledaagse vervoermiddelen die kunnen rijden, vliegen of varen. Het project is geschreven bij het boek Rijden, vliegen en varen van Mack. In het project vind je reken- en taalactiviteiten, een spel en bewegingsles, een les Engels, dans en muziek, natuur en techniek en suggesties voor de hoeken. Dit en nog meer vervoerprojecten kun je bestellen via kleuteruniversiteit.

De projecten kunnen ook gebruikt worden in de groepen 3 en 4 met aanpassingen in niveau.

Kijk ook op de volgende websites voor nog meer ideeën.

Via deze link kun je een slinger downloaden en printen over verkeer en vervoer.