Skip to main content

8. Fietsverlichting Laat je zien

Veel jongeren in Nederland rijden zonder verlichting op hun fiets. Dat maakt hen extra kwetsbaar in het verkeer. De campagne Fietsverlichting laat je zien! wil bereiken dat veel meer fietsende jongeren in het donker verlichting gebruiken om zelf te kunnen zien en nog belangrijker dat ze gezien worden.

Lees meer

Onderdelen van de campagne:

  1. Fietscheck. Dit is een verplicht onderdeel. Bij voorkeur uitvoering in november;
  2. Lesopdracht die ook uitgevoerd kan worden als schoolswedstrijd ‘Hoe zou jij het doen? Fietsverlichting daarom!’ waarmee tweede en derde klassers zelf aan de slag gaan om een campagneposter te maken.

Betrek ook ouders bij deze module, zij kunnen ervoor  zorgen dat de fietsen van hun kinderen in orde zijn. Door middel van een ouderbrief kunnen ouders geïnformeerd worden over de campagne. 

Daarnaast is de samenwerking met de politie ook een belangrijk onderdeel van deze campagne. Er zullen afspraken gemaakt worden met de politie zodat er tijdens de donkere dagen extra gecontroleerd wordt op het voeren van fietsverlichting.

Relevant voor: leerjaar 2 en 3.

De fietscheck is voor ieder leerjaar relevant. Meer informatie over deze module is terug te vinden op www.fietsverlichtinglaatjezien.nl of via aanvullende Limburgse materialen.

In de toolkit van het CROW staan projecten die aansluiten op deze module. Als ze getoetst zijn kun je de beoordeling bij de omschrijving terugvinden. Let op niet alle materialen zijn getoetst. Indien je een project wilt uitvoeren kun je bij jouw gemeente navraag doen of er subsidiemogelijkheden zijn