Skip to main content

Brugklassers veilig op weg naar school

Een nieuwe school betekent ook een nieuwe en vaak langere route naar school. Kinderen kunnen van een onverwachte situatie schrikken en daardoor foute beslissingen in het verkeer nemen. Veel ouders oefenen met hun kind de nieuwe school-thuisroute.

Lees meer

De volgende tips willen we graag meegeven om de nieuwe route te oefenen:

  • Stippel samen met je kind de meest veilige route uit vanaf je huis naar de nieuwe school en terug. Fiets deze route een paar keer samen met uw kind.
  • Geef tijdens de fietsrit heldere aanwijzingen en wijs op mogelijke gevaren. Hierbij is het belangrijk te vertellen wat het gewenste gedrag van het kind moet zijn. Bijvoorbeeld: ‘Hier komt een lastig kruispunt, rechts heeft voorrang, dus als er bestuurders van rechts komen, moet je voorrang verlenen’.
  • Oefen zoveel mogelijk de verkeerssituaties die je kind lastig vindt. Laat uw kind zelf vertellen wat de veiligste manier is om een moeilijk punt over te steken.
  • Leer je kind dat het uit de ‘dodehoek’ moet blijven van vrachtwagens, bussen en bestelbusjes. Gebruik hierbij de vuistregels: ‘Blijf er ruim en rechts achter’ en ‘houd meer dan drie meter afstand’.
  • Ook als je kind met het openbaar vervoer naar school gaat, is het aan te raden een keer samen het traject te rijden. Denk hierbij ook aan de looproutes van en naar de haltes, het overstappen en het bespreken van veilig gedrag bij de halte. Bespreek meteen wat je kind moet doen als tram of bus onverhoopt niet rijdt of te laat is.

Op de website van VVN vindt u meer informatie, een folder over dit onderwerp  en een  infographic met 7 tips. 

Een veilige fiets
Om veilig de weg op te gaan, is het belangrijk de fiets regelmatig te controleren op goed werkende remmen, verlichting, een stevige bagagedrager, goede snelbinders en een degelijk slot. School- en sporttassen kunnen het beste worden vervoerd op de bagagedrager, in een fietskrat of op de rug. Klik hier voor een complete fietscontrolelijst of kijk in de downoadlijst

Kinderen die op deze manier begeleid worden, gaan goed voorbereid, veiliger en zelfstandig op weg. De gemeenten helpen ook mee. In augustus/september zijn er weer veel schoolkinderen op de weg na een rustige zomervakantie. Weggebruikers worden hierop gewezen met borden en spandoeken langs de weg van de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Daarnaast biedt de provincie Limburg aan alle voortgezet onderwijsscholen gratis het verkeerseducatie programma TotallyTraffic (TT) aan. Binnen dit programma wordt veel aandacht besteed aan de school-thuisroute, het rijden in groepen en afleiding in het verkeer. Voor meer informatie: www.totallytrafficlimburg.nl.