Skip to main content

Aandacht op de weg : Rij MONO, fiets MONO

Autorijden met een telefoon in de hand mocht al niet, vanaf 1 juli is ook fietsen met de telefoon in je hand verboden. MONO rijden is ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding van je telefoon. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm. Toch is het als automobilist of fietser moeilijk om binnenkomende appjes en updates te weerstaan. Daarom gaat begin september de landelijke campagne ‘Mono, ongestoord onderweg’ weer van start.

Lees meer

MONO rijden kan op verschillende manieren
Iedereen kan op zijn of haar eigen manier MONO rijden. De campagne geeft tips, mensen bepalen natuurlijk zelf wat ze doen. Voor de een werkt het om de telefoon op stil te zetten. De ander vindt het fijn om de telefoon helemaal niet te zien en bergt ‘m op in de tas of het handschoenenvakje. Een derde kiest voor een systeem waarmee je helemaal niet meer bereikbaar bent. Omdat de ‘niet-storen’ functie nog niet zo bekend is, is er in deze campagne voor gekozen om deze functie onder de aandacht te brengen. Je stelt ‘m een keer in, je ontvangt geen berichtjes meer als je onderweg bent. Als je dat wilt, kun je een autoreply instellen en ontvangen de afzenders automatisch een berichtje. Voor Android zijn er meerdere apps in Playstore. iPhones hebben een optie voor ‘niet-storen tijdens het autorijden’ bij instelopties. Kijk voor meer informatie over deze tips  op www.MONO.nl.

MONO-tips voor onderweg
De boodschap is niet dat je géén smartphone gebruikt in het verkeer. Smartphones zijn namelijk ook heel goed voor verkeersveiligheid en doorstroming. Ze bieden navigatie, kiezen de snelste route en kunnen waarschuwen wanneer je te hard rijdt. We vragen aan bestuurders om binnenkomende berichten (automatisch) te blokkeren als ze onderweg zijn. Aan verzenders vragen we om even te wachten met een bericht als ze weten dat de ontvanger aan het verkeer deelneemt. Want als zij jou geen bericht sturen, kom jij niet in de verleiding om te reageren. Zo simpel is dat. Want onderweg zijn is de beste reden om niet te reageren.

De MONO tips op een rij:

  1.  Leg je telefoon buiten handbereik.
  2.  Laat je berichten voorlezen door een bijrijder.
  3. Zet je telefoon op stil voor vertrek.
  4. Stel ‘niet storen’ in op je iPhone.
  5. Pak je telefoon pas als je stilstaat op een P.
  6. Je kunt beter bellen in plaats van appen.

Voor meer informatie klik hier.

Campagne
Landelijk worden attentieborden langs de snelwegen geplaatst en radio-en tv-spots uitgezonden.In Limburg wordt deze campagne ondersteund door posters langs invalwegen, advertenties in dag- en weekbladen, persbericht en via social media. De digitale materialen, advertenties, banners en het persbericht staan in de downloadlijst. Dit materiaal is vrijelijk te gebruiken ter ondersteuning van eigen campagnes.

De campagne ‘MONO, ongestoord onderweg' sluit helemal aan bij het ROVL-thema 'aandacht op de weg'. Meer info over de landelijke campagne kijk op www.MONO.nl.

MONO zakelijk
Voor bedrijven is er een MONO zakelijk toolkit ontwikkeld. Deze toolkit biedt bedrijven de mogelijkheid om MONO uit te dragen binnen hun bedrijf. Meer informatie klik hier

Materialen
Zoals steeds het geval is, ontvangen alle campagnekalenderdeelnemers het campagnemateriaal in de gebruikelijke hoeveelheden. Om extra materialen aan te vragen mail naar info@rovl.nl. Bijbestellen kan, zolang de voorraad strekt. Bij de bestelling duidelijk aan geven welke postergrootte je wilt ontvangen. De posters zijn beschikbaar  in de formaten 50 X 76 cm en 84 X 118 cm.
Het basis- en voortgezet onderwijs ontvangen in september een mailing met posters van de scholencampagne ‘Smart op de Fiets’.

Heb je ook interesse of wil je een eigen actie houden, stuur dan een mail naar info@rovl.nl.