Skip to main content

The Battle op Scholengemeenschap Groenewald in Stein

Jongeren op Scholengemeenschap Groenewald in Stein worden donderdag 20 juni door stichting TeamAlert uitgedaagd op de weg te letten in plaats van op hun mobiel. De verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert, voor en door jongeren, test met het project The Battle of fietsers van 12 tot en met 24 jaar zich laten afleiden op de fiets.

Lees meer

Driekwart van de Nederlandse jongeren gebruikt een smartphone tijdens het fietsen, blijkt uit onderzoek van TeamAlert en AllSecur uit 2014. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uit 2013 komt naar voren dat deze jongeren 1,4 keer meer risico op een ongeval hebben dan hun leeftijdsgenoten die geen apparaten gebruiken tijdens het fietsen.

Aandacht op de weg
TeamAlert vindt dat jongeren zich meer bewust moeten zijn van de gevaren van hun eigen gedrag en gaat hierover op unieke wijze met jongeren in gesprek. Zo zijn alle voorlichtingsmedewerkers van dezelfde leeftijd als de jongeren en staat het zelf laten ervaren centraal in het project.

Tijdens de uitvoering van The Battle op Scholengemeenschap Groenewlad in Stein gaan jongeren strijden om de titel 'Baas in het verkeer'. De leerlingen gaan al acterend en improviserend aan de slag met verschillende thema's over verkeersveiligheid. Ze beelden veilige en onveilige situaties uit, beantwoorden quizvragen en proberen samen een onveilige locatie in de buurt veiliger te maken. Het interactieve onderdeel 'Tijdstrijd' speelt in op de reactiesnelheid. Door jongeren te laten zien in welke mate afleiding de reactietijd beinvloedt, merken zij zelf welk gedrag gevaarlijk is binnen bepaalde verkeerssituaties.

Centraal thema is aandacht op de weg en de risico's van afleiding in het verkeer, zoals smartphones en muziek in het verkeer.