Skip to main content

FietsAlert op Raayland College in Venray

Jongeren op het Raayland College in Venray worden maandag 12 november door stichting TeamAlert uitgedaagd op de weg te letten in plaats van op hun mobiel. De verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert, voor en door jongeren, test met het project FietsAlert of fietsers van 12 tot en met 24 jaar zich laten afleiden op de fiets.

Lees meer

Driekwart van de Nederlandse jongeren gebruikt een smartphone tijdens het fietsen, blijkt uit onderzoek van TeamAlert en AllSecur uit 2014. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uit 2013 komt naar voren dat deze jongeren 1,4 keer meer risico op een ongeval hebben dan hun leeftijdsgenoten die geen apparaten gebruiken tijdens het fietsen.

Ervaar de afleiding
TeamAlert vindt dat jongeren zich meer bewust moeten zijn van de gevaren van hun eigen gedrag en gaat hierover op unieke wijze met jongeren in gesprek. Zo zijn alle voorlichtingsmedewerkers van dezelfde leeftijd als de jongeren en staat het zelf laten ervaren centraal in het project.

Tijdens de uitvoering van FietsAlert op het Raayland College in Venray ervaren jongeren zelf de effecten van verschillende vormen van afleiding, zoals smartphones en muziek in het verkeer. Hierna delen de jongeren hoe zij zich gedragen op de fiets. Op een Instagram bord schrijven de jongeren hun goede voornemens op, hierna maken de jongeren een foto met hun goede voornemen. Hulp hierbij is de fietmodusapp die jongeren stimuleert hun telefoon niet te gebruiken als ze op de fiets zitten.