Hou je aandacht op de weg

Datum: 10-04-2017

FIETS OOK VEILIG BLIJF OFFLINE

Steeds meer ongelukken in het verkeer komen door smartphonegebruik. Met name fietsende jongeren vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Bij hen speelt smartphonegebruik een rol bij een op de vijf fietsongelukken. Om die reden start de overheid op 10 april de campagne Fietsmodus. De campagne is bedoeld om jongeren te verleiden tot veilig gedrag in het verkeer.

Fietsmodus-app
Voor de campagne is de mobiele app 'Fietsmodus' ontwikkeld. De Fietsmodus-app verleidt jongeren om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Bij het aanzetten van de app, gaat het scherm van de telefoon letterlijk op 'zwart'. Berichten worden niet geblokkeerd, maar jongeren worden zo niet afgeleid tijdens het fietsen. Door de app te gebruiken, sparen jongeren punten. Met die punten maken ze kans op leuke prijzen. De app werkt op Android en Apple en is gratis te downloaden in de Appstore of op de website www.fietsmodus.nl.

Van veilig gedrag tot nieuwe gewoonte
Met een beloning als trigger probeert de campagne jongeren vrijwillig het gewenste gedrag (het niet gebruiken van de smartphone tijdens het fietsen) te ervaren. De praktijkervaring kan vervolgens hun bewustzijn en houding beïnvloeden. Met deze vorm van directe gedragsstimulering bestaat de kans dat jongeren op lange termijn het veilige gedrag tot een nieuwe gewoonte maken. 

Fietsmodus in Limburg
De Fietsmodus app wordt gepromoot bij jongeren in Limburg via scholen, evenementen , sociale media ed. Voor meer informatie en de (online) materialen klik hier.« Terug