Doelgroep: 0-4 jaar

Kinderen willen dolgraag de wereld leren kennen. Er is zoveel te beleven. Ouders houden vaak hun hart vast!
Als dat maar goed gaat…. Gelukkig kun je veel doen om je kind voor te bereiden op veilige deelname aan het verkeer. Als je je kind goed en veilig verkeersgedrag wilt leren, kun je daarmee het beste al op heel jonge leeftijd beginnen. In deze fase wordt de basis gelegd voor verdere verkeerseducatie.
Gemeenten, professionals van kindercentra en ouders hebben een belangrijke taak in het ontwikkelen en uitvoeren van  beleid en activiteiten voor deze doelgroep.                                            
Lees meer hierover in het programma Jongleren in het verkeer.
 
Ga zoveel mogelijk te voet of met de fiets het verkeer in. Zo neemt je kind al van jongs af aan actief deel aan het verkeer. Het leert spelenderwijs!
Jonge kinderen houden van herhaling. Ook buiten op straat vinden ze het fijn als er regelmaat is: via een bekende route lopen en oversteken op vaste plekken met steeds hetzelfde oversteekritueel.
Praat over wat je ziet en wat er gebeurt bijv.  “kijk, een zebrapad, daar gaan we
oversteken” en geef hardop toelichting: “we moeten wachten, want daar komt een auto aan”.
 
Geef je kind het goede voorbeeld.  Je kind zal je gedrag nadoen.
Dus: altijd stoppen voor een rood verkeerslicht, altijd de tijd nemen om over te steken…, op de fiets rechts rijden en je hand uitsteken en altijd de veiligheidsgordel om.
Klik op "leren over verkeer 0-4 jaar". Hier kun je nog meer info vinden over de manier waarop je je kind al op heel jonge leeftijd bewust kunt maken van het verkeer.
                 
Heb je een voorbeeld of bijdrage voor deze doelgroep? Meld dit via 'jouw bijdrage' rechtsboven. Wij verwerken hem op deze site, ter inspiratie van anderen. Voor meer informatie neem contact op met marjo.zegers@home.nl.< terug